Miksi en myisi asuntoa itse?

Usein kuulee sanottavan, että on helppoa myydä itse asuntonsa. Ota vain hyvät kuvat ja laita ilmoitus nettiin. Pankkikin laatii kauppakirjan puolestasi.

Jos homma kerran on näin yksinkertaista, niin mihin sitä kiinteistönvälittäjää oikein tarvitaan?

Ensinnäkin kiinteistönvälittäjällä on vastuu. Välittäjän on toimittava sekä myyjän että ostajan asialla ja häneen kohdistuu sekä selonotto- että tiedonantovelvollisuus. Hyvää välitystapaa on noudatettava sekä toimittava ammattitaitoisesti ja huolellisesti tietenkin. Jo nämä syyt luovat ostajalle turvallisuutta kaupantekoon. Suoraan myyjältä ostaminen arveluttaa ja siksi monet jättävät huomioimatta sellaisen kohteen jossa omistaja itse on myyjänä. Välittäjän kautta löytyy enemmän ostavia asiakkaita. Mitä enemmän on ostajia, sitä enemmän kilpailua ja sitä kautta parempi kauppahinta.

Toki tästä lystistä joutuu maksamaan välityspalkkion, mutta mitä sillä saa tuon todennäköisesti korkeamman kauppahinnan lisäksi? Otetaan esimerkiksi osakehuoneiston myynti.

Myyjän ei oikeastaan tarvitse kuin allekirjoittaa toimeksiantosopimus. Välitysliike hoitaa selvittelyn, markkinoinnin ja esittelyt. Myyjä kannattaa tietysti pitää asuntonsa myyntikunnossa myynnin ajan ja poistua esittelyiden ajaksi. Tarjousvaiheessa myyjä tulee mukaan keskusteluun ja päättämään.

Välittäjä hankkii kaikki tarvittavat asiakirjat, tarkastaa ne, ottaa myyntikuvat, laatii ilmoitukset myyntiportaaleihin, kokoaa myyntimateriaalin (esite, taloyhtiön asiakirjat, pohjakuvat yms.). Hän hoitaa yksityis- ja yleisesittelyt ja järjestää mahdollisen kosteusmittauksen. Välittäjä laatii ostotarjoukset, toimii tarjousneuvotteluissa tiedonantajana, laatii kauppakirjan sekä hoitaa koko kaupanteon käytännön järjestelyt. Toimittaa kaupanteon jälkeen tarvittavat asiakirjat isännöitsijälle, jotta uusi omistaja merkitään osakeluetteloon sekä valvoo mahdollisen varainsiirtoveron maksun ja ilmoittaa siitä verottajalle.

Tässä siis lyhykäisyydessään ne perushommat. Näiden lisäksi on paljon kaikenlaista selvittämistä, mahdollisista taloyhtiön remonteista, huoneiston muutostyömahdollisuuksista, parkkipaikoista, naapureista, lähipalveluista yms…

Nämä kaikki vievät yllättävän paljon aikaa, eikä työssäkäyvällä asunnon omistajalla välttämättä ole voimia eikä mahdollisuuksia näitä asioita hoitaa. Usein yksityisesittelytkin ovat päiväsaikaan ja isännöitsijät sekä muut instanssit auki vain klo 9-16.

Välittäjä on töissä kelloon katsomatta ja liikkuu ostajan aikataulun mukaan. Meillä on puhelin auki aina kun sinullakin on J.

Välittäjä on asuntokaupassa se puolueeton, kolmas osapuoli, jolle ostajankin on helppo sanoa oikea mielipiteensä asunnosta. Ostajaehdokas ei sano kovinkaan helposti ääneen asunnon epäkohdista myyvälle omistajalle. Tämä saattaa herättää itsemyyjässä turhia toiveita ostotarjouksen saamisesta. Hyvä välittäjä tunnistaa tosiostajat.

Usein ostajan nykyinen asunto on myytävä pois, ennen kuin voi ostaa uuden. Tässäkin tilanteessa välittäjä tekee asian helpoksi ja hoitaa vanhan asunnon myynnin, jotta kaupoille päästään. Myyjälle on helppoa pysyä ajan tasalla, kun sama välittäjä hoitaa myös ostajan asunnon myyntiä.

Tee asunnonvaihtaminen helpoksi, pyydä avuksi hyvä välittäjä https://kodinkivijalka.fi/#valittajat

-Matias