Sijoittaako roponsa pörssiosakkeisiin vai asuntoon?

Osakkeiden arvot nousevat ja laskevat nykyisin melko taajaan tahtiin. Pörssi heiluu milloin minkäkin uutisen aiheuttamana ylös ja alas. Paljon keskustelua ja kohua herättänyt Kiky -paketti ei riitäkään saattamaan Suomen vientiä nousuun. Kaiken tämän keskellä sijoittaja joutuu miettimään varojensa arvon säilymistä.

Yksi sijoittamisen muoto on ostaa asunto ja laittaa se sitten vuokralle.  Asuntosijoittaja laskee melko tarkkaan, paljonko saa vuodessa vuokratuottoa. Parhaan vuokratuoton saa yleensä pienestä asunnosta. Mitä edullisemmin saa asunnon ostetuksi ja mitä pikemmin vuokratuksi, tietenkin hyvällä vuokralla, sitä paremmaksi tuotto muodostuu. Kuitenkin edullista sijoitusasuntoa etsiessä kannattaa ottaa huomioon taloyhtiössä mahdollisesti tulossa olevat remontit. Iso julkisivusaneeraus tai putkiremontti voi nostaa asuntoon sitoutuvien eurojen määrää reippaasti. Kannattaa siis lukea huolella taloyhtiön kunnossapitotarveselvitys.

Yksiöt ovat suosituimpia sijoittajien keskuudessa, mutta kyllä kaksiostakin voi saada kohtuullisen vuokratuoton.  Kaksion vuokra on tietenkin korkeampi suuremmasta neliömäärästä johtuen, mutta usein niihin hakeutuukin asukkaaksi nuori pariskunta tai kaverukset, silloin vuokran määrä on varsin kohtuullinen henkilöä kohden.

Uudet asunnot eivät ole kovinkaan suuressa suosiossa sijoittajien keskuudessa. Korkea hinta heikentää vuokratuottoa, mutta toisaalta remonteista ei ole pelkoa. Uusissa asunnoissa asumismukavuutta lisää yleensä iso lasitettu parveke ja oma sauna. Asunnon kunto ja varustetaso vaikuttavat suoraan siitä saatavan vuokran määrään.  Asukkaat ovat valmiita maksamaan uudesta ja siististä asunnosta jonkin verran korkeampaa vuokraa kuin vanhasta ja kuluneesta. Mukavassa ja hyvin varustellussa asunnossa vuokralaiset myös viihtyvät huomattavasti pitempään.

Vuokratuoton lisäksi sijoittajan kannattaa ottaa huomioon myös asunnon arvon säilyminen. Siinä 70 -luvulla rakennetussa kerrostalossa olevan asunnon arvo tuskin nousee putkiremontin lähestyessä uhkaavasti. Uudessa rakennuksessa sijaitsevan asunnon jälleenmyyntihinta voi olla korkeampi kuin hankintahinta, joskin viime aikoina hintakehitys on ollut melko maltillista. Mutta eihän sitä tiedä, nythän taloudellinen toimeliaisuus on lisääntynyt ja nousu on alkanut.

Jos sinulla on kysyttävää tai olet etsimässä sijoitusasunto älä epäröi kääntyä puoleemme.  Etsimme myös vuokralaisen tarvittaessa.

-Marja