Syksy tekee tuloaan

Olemme tänä syksynä saaneet nauttia ihanista aurinkoisista syyspäivistä ja lämmintsateenkaariäkin on riittänyt. Halla ei ole vielä, ainakaan täällä Etelä- ja Keski-Suomessa ehtinyt puraista kesän kukkasia. Lehdetkin ovat vielä puissa valtaosin, vain joitakin on jo leijaillut maahan. Metsät ovat pullollaan marjoja ja sieniä sekä puutarhat omenoita. Siis elämme yltäkylläistä ja kaunista syksyä.

Kuitenkin hallat ja kylmät ilmat tekevät tuloaan. On aiheellista vähitellen miettiä valmistautumista talven tuloon. Onkohan räystäskouruihin kertynyt kesän aikana roskia? Niiden puhdistaminen kannattaa tehdä lehtien putoamisen jälkeen. Tänä vuonna on männyissä todella paljon ruskeita neulasia ja niitä varisee paljon. Myös neulaset saattavat kertyä räystäskouruihin ja tukkia ne.

Kiinteistön omistaja on vastuussa liukkauden estämisestä. Hiekoitushiekkaa on siis hyvä varata etukäteen, sillä silloin kun liukkaat kelit alkavat, maa on jo jäässä. Tarkoitukseen hyvin sopivaa hiekoitussepeliä saa kyllä kaupastakin säkkitavarana muutamalla eurolla säkki.

Kerrostaloissa ja rivitaloissa hiekoitus kuuluu useimmiten huoltoyhtiön kassa tehdyn sopimuksen piiriin. Niissä taloyhtiöissä, joissa yhteisten alueiden hoitaminen tehdään osakkaiden toimesta, tulee myös hiekoituksen järjestäminen muistaa. Omakotitalojen pihat ovat tietenkin omistajien vastuulla.

Kukkapenkit, nurmikko, puutarhan kalusteetmetsa ja muut koristeet, miten on niiden talven- ja lumenkestävyyden laita? Entä onko pihalla vesiaihe? Pitääkö se tyhjentää ja puhdistaa vai korjata kokonaan suojaan? On monta asiaa, mitä pitää miettiä ja ratkaista.

Paljon on mietittävää ja puuhaa. Taloyhtiön syystalkoot ovat loistava mahdollisuus tutustua naapureihin ja lisätä yhteisöllisyyttä asukkaiden kesken.  Voihan omakotitalon pihalla järjestää talkoot oman perheen kesken ja miksi ei voisi kutsua ystäviä viettämään aurinkoista syyspäivää pihan kunnostuksen merkeissä. Puuhastelun keskellä voisi vaikka paistaa makkarat ja keittää nokipannukahvit ennen grillin puhdistamista talveksi. Maistuisivat varmasti punaposkisille ja- nenäisille perheen pienimmillekin. Iloisella mielellä syksyyn!

-Marja