Onko harkinnassa kaksion osto?

Ajattelin kertoa mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun on ostamassa kaksiota. Niitä kun on pienellä alueella hyvinkin erilaisia ja erihintaisia. Miten ne eroavat toisistaan? Mikä niistä sopii kenellekin? Mitä ostajan kannattaa ottaa huomioon?  Mistä hinta muodostuu?

Ensin on hyvä miettiä, onko tarkoituksena ostaa asunto muutamaksi vuodeksi vai kenties kodiksi loppuelämän ajaksi?

Jos kyseessä on vain väliaikainen asunto, jonka jälkeen on tarkoitus muutpohjakuvataa esimerkiksi isompaan tai toiselle paikkakunnalle, kannattaa kiinnittää tarkasti huomiota yhtiön kuntoon ja mahdollisiin tuleviin remontteihin. Jos asuntoa on myymässä parin vuoden kuluttua ja silloin onkin perinteinen LVIS-saneeraus ovella, voi olla hankala saada asunto kaupaksi. Se jarruttaa ikävästi omien suunnitelmien etenemistä. Eli kannattaa katsoa sellainen asunto jossa isot remontit on tehty tai vaihtoehtoisesti asunto on sen verran uusi, ettei merkittävät remontit ole yhtiössä vielä pitkään aikaan ajankohtaisia. Toki jos iso remontti on ostovaiheessa jo käsillä niin asunnon voi saada vähän edullisemmin ja myyntivaiheessa arvo on taas noussut, kun iso remontti on takana päin. Lyhyesti sanottuna helpointa on, kun tietää, että asunnon tilanne ei muutamassa vuodessa muutu merkittävästi, jos sen aikoo myydä 2-3 vuoden päästä.

On myös hyvä muistaa, että huoneiston remontointi (keittiö, kylpyhuone ja pinnat) maksavat kaksiossa usein itsensä takaisin, kunhan vain pitää järjen remonttikustannuksissa. Kylpyhuoneen remontointi ei maksa 20.000€ eikä keittiötä tarvitse ostaa kalleimmalta keittiöfirmalta, jos siitä ei meinaa nauttia muutamaa vuotta kauempaa. Pintaremonttiin ei myöskään tarvitse laittaa tuhansia.

Jos taas on ostamassa kotia tarkoituksena asua siinä pitkään (esim. 10-20 vuotta), niin silloin ei kannata liikaa miettiä yhtiön tilannetta. Jos putkiremontti ei ole tulossa seuraavan kolmen vuoden aikana niin on kuitenkin hyvin mahdollista, että johonkin kohtaan asumisaikaa se kuitenkin osuu.  Toki on hyvä miettiä, mikä elämäntilanne on ja kuinka paljon elämisestä on valmis maksamaan. Isot remontit yhtiössä aiheuttavat huoneistolle velkaosuutta ja sitä kautta korkeamman vastikkeen tai vaihtoehtoisesti yhden ison laskun. Tämä on kuitenkin yleensä väistämätöntä, kun asunnossa asutaan pitkään. Mikään kun ei pysy kunnossa itsestään 😊. Jos remontit on juuri tehty, se näkyy kyllä ostettaessa korkeampana kauppahintana. Ikäihmisen on hyvä kiinnittää huomiota myös liikuntarajoitteisiin. Onko talossa hissi? Onko kynnyksiä? Mahtuuko kulkemaan rollaattorilla yms.

Tässä hyviä vaihtoehtoja tällä hetkellä:

∙Tilava asunto vailla remonttihuolia keskustan vierestä – Vähäkäyrä 4, 58,5m2

∙Remontoitu asunto keskustassa. Yhtiössä paljon tehty, mutta remontteja myös edessä 5-8 vuoden kuluttua. Loistava koti pitkäksi aikaa – Valtakäyrä 19-21

∙Edullinen hyväkuntoinen asunto keskustassa. Yhtiöön tulossa paljon remontteja mikä näkyy hinnassa – Valtakatu 6

∙Remontoitu hieno asunto vähän kauempana keskustasta mutta kuitenkin lähellä palveluja ja rautatieasemaa, edullisempi kuin keskustan asunnot – Paloheimonkatu 32-38

∙Tässä toinen samantapainen kuin edellinen mutta eri puolella kaupunkia. Poikkeuksena tästä löytyy hissi –    Viertolantie 12

∙Seniorille ja liikuntarajoitteiselle loistava asunto ihan keskustassa. Ei remonttihuolia eikä liikuntarajoitteita – Heikkilänkuja 1

 

Mikäli näistä jokin kiinnostaa tai sinulle tulee muuta kysyttävää niin älä epäröi ottaa meihin yhteyttä!

 

Mukavaa kevättä!

-Matias